Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/bifrost-sommerskole.dk/public_html/templates/sommerskole5/functions.php on line 194
UNDERVISNING
Hvilken undervisning du skal have på Sommerskolen afhænger af, om du er ny eller har været med før. Grundlæggende kan undervisningen deles op i fire typer: Grundfag, Valgfag, Projektlinje, Spil & Oplæg.
Grundfag:
På første og andet år har du en række grundfag i grundlæggende eller lidt mere avanceret arrangør- og designarbejde. Det er klasseundervisning, der er tilrettelagt til at sikre bredest mulig læring om al indenfor arrangørarbejde. Grundlæggende bliver du undervist i hvordan du får dine drømmerollespilsprojekter fra idé til afvikling - og alt det der hører sig til i og omkring hele processen. Læs mere om de specifikke grundfag nederst på siden her.
Valgfag:
Som valgfag kan alle elever vælge mellem en række mere specialiserede valgfag. Disse valgfag varierer fra år til år og er afhængig af hvilke kompetencer og erfaringer ansvarsorkerne for det specifikke år kan bidrage med. Der er altid spændende erfaringer, indsigter og lærdom at tage med sig fra valgfagene.
Projektlinje:
Elever der er med for tredje gang eller mere, arbejder med deres egne projekter på projektlinjen. Læs mere om projektlinjen her
Spil & Oplæg:
Ud over de nævnte typer undervisning her, kommer du gennem en række korte oplæg om inspirerende rollespil og undervisernes fejltrin. Og så skal vi spille et rollespil sammen på de forskellige årgange.
Og så skal I også selv stå for noget af indholdet. Hver aften, undtagen lørdag, er der såkaldte udbud. Det er her hvor I og ansvarsorkerne kan afholde ting for hinanden. Det kan være ALT muligt forskellige - diskussionsgrupper, små rollespil, brætspil, gåture, meditationsgrupper, workshops, fællessyning ect.
Herunder beskriver vi de forskellige grundfag på første og anden årgang. Selve skemaet og valgfagene afhænger af underviserne og af, hvor mange vi bliver, så det kommer får du først tilsendt pr. mail senere.
1. År
Intro: Projektledelse 1 time
Hvad skal der til for at arrangere et rollespil fra start til slut? Hvilken rækkefølge, skal tingene gøres i, og hvordan får man samarbejdet i en projektgruppe til at fungere, når man også er venner?
Intro: Vision
Visionen er pejlemærket for ethvert projekt: Hvad er det egentlig, vi vil? Er det rigtigt, at alle darlings skal skydes? Og hvad betyder det for alle de valg man skal træffe i løbet af en projekt, og hvordan man løser opgaverne?
Logistik, afvikling - 2 timer
Hvad er en plan? Og hvorfor er det vigtigt at have en plan? Hvad skal man huske - hvad skal man tænke over - og hvordan går man til planlægningen af alle de praktiske dele af et rollespilsarrangement?
Plot, fortælling, genre - 2 timer
Hvordan er det nu med historier i rollespil? Hvad virker - hvad virker ikke? Hvordan hænger det sammen med fiktion og genrer? Hvad betyder narrativ, og hvad er et plot egentlig?
Roller og relationer - 2 timer
Hvad er en god rolle, og er det det samme som en baggrundshistorie? Hvordan sørger man for at alle spillere har en rolle? Kan de skrive den selv, eller skal man gøre det for dem? Og hvad så med relationer? Hvorfor er de overhovedet vigtige?
Regler og mekanikker - 2 timer
Hvad kan man lave regler for i rollespil? Hvad behøver man lave regler for? Man kan bruge dem til mange ting, men er der altid brug for et kampsystem, og hvad med sikkerhedsregler, simulation og metateknikker?
Rekruttering og Kommunikation - 2 timer
Hvordan skaffer man spillere til sit scenarie gennem aktiv rekruttering, og hvor mange spillere er det egentlig realistisk at skaffe i dagens Rollespilsdanmark? Folk kan jo lide forskellige slags rollespil, så hvordan hænger design og målgruppe sammen?
2. År
Intro: Teori 101 - 1 time
Over årene er der udviklet en lang række teoretiske begreber om rollespil og rollespilsdesign. Men hvad betyder alle de flotte ord? Mener vi det samme, når vi siger “den magiske cirkel”, og har det noget med resten af undervisningen at gøre?
Intro: Inklusion og trygdeltagelse - 1 time
Hvorfor er inklusion vigtigt, og hvad er trygdeltagelse? Skal der altid være plads til alle, og hvad gør man for at sikre, at spillerne kan være med, at alle kan spille det, de vil, og at oplevelsen bliver god og tryg for alle?
Setting og kulturer - 2 timer
Forskellige settings er gode til forskellige historier. Så hvordan vælger man, og hvad er det vigtigt, at spillerne ved? Hvilke kulturer er der i en setting, og hvorfor er kultur vigtigt for rollespil? Er kulturer andet en støvede tekster, som spillerne alligevel ikke læser?
Projektledelse og kommunikation - 2 timer
Hvordan organiserer man arbejdet i en stor projektgruppe, hvor ikke alle er lige involverede og folk har forskellige opgaver? Hvordan kommunikerer man om planer og opgaver uden konflikter, og hvordan sikrer man at tingene bliver lavet, samtidig med at alle har det sjovt?
Workshops, kultur og roller - 2 timer
Workshops bliver tit brugt til at træne eller udvikle kultur og roller, men også til praktiske informationer, briefings, osv. Men hvad er workshops gode til? Hvad virker, og hvordan gør man?
Scenografi og rumdesign - 2 timer
Scenografi er oppyntningen og de rumlige omgivelser for et rollespil. Men er rumdesign så noget med Star Wars? Hvordan bruger man scenografi til at sætte en stemning, og designer rummet for at skabe bestemte oplevelser?
Økonomistyring og budgetter - 2 timer
Hvad er et budget egentlig, og har det virkelig altid ret? Hvad gør man, når økonomien ikke stemmer, og hvordan sikrer man, at alle i gruppen forstår økonomien i et projekt? Og vigtigst: Hvad er et bilag, og hvordan styrer man økonomien uden at lave underskud og sure miner?